Plazi v České republice


Náš původní duh želvy bahenní Emys orbicularis je s největší pravděpodobností v naší přírodě již vyhuben.


Dalšími původními plazy jsou čtyři druhy ještěrek, čtyři zástupci užovkovitých hadů, jeden druh čeledi slepýšovitých a jediný jedovatý had patřící do čeledi zmijovitých.


Ještěrka živorodá


Vyskytuje se na celém našem území. Jak v nížinách, tak na horách. Obývá především lesy, paseky, rašeliniště, ale žije i na zarostlých březích potoků. Nemá ráda suché oblasti.


Je vejcoživorodá.  Měří 18 – 18 cm. Samci jsou kontrastněji zbarvení než samice. Mají žluté až žlutooranžové břicho s černými skvrnami. Ze svého zimoviště vylézají už koncem února a vyhřívají se na sluníčku. Páří se v dubnu až v květnu. Gravidita trvá 70 -90dní a rodí se 4 -10 vyvinutých mláďat v blanitých obalech. Ty ihned opouštějí.
želva na souši


Živí se hmyzem a jeho larvami, červi, mouchami a pavouky. Jejími nepřáteli jsou mladé zmije a větší druhy střevlíků. Je to silně ohrožený druh.


https://www.drbz.cz/plazi-v-ceske-republice/ zastupuje také Ještěrka zelená.


Tento plaz je teplomilný a vyskytuje se jen v nejteplejších oblastech středních a severozápadních Čech a na jižní Moravě. Má ráda lesostepní charakter. Jejím domovem jsou teplá, vlhká a prosluněná údolí, zarostlé skalnaté břehy řek a potoků, okraje teplých lesů apod.


Zimuje od října do dubna ve skalních rozsedlinách, kamenných zídkách nebo v děrách. Po opuštění zimoviště se svléká a zbarvuje do sytě zelené, samci se navíc zbarvuje hrdlo do tmavě modra až modrofialova. Samci bojují o teritoria a po páření samice kladou do vyhrabaných jamek 5 -20 vajíček. Po 70 -90 dnech se z nich vylíhnou hnědožluté ještěrky, které v době pohlavní zralosti se zbarvují do zelena.


Živí se hmyzem, plži, menšími ptačími vejci, ale i mláďata jiných druhů ještěrek. Jejich nepřáteli jsou draví ptáci, ježci, kuny, ale bohužel i chemické postřiky.
užovka obojková


Slepýš křehký


Vyskytuje se na celém území republiky. Žije od nížin až po více jak 1000 metrů nad mořem a nejvíce populace se vyskytuje asi od 400 do 700 metrů nad mořem. Ke svému životu volí rumiště, okraje lesů, pasek, luk a polí, ale nejraději má vlhkou krajinou s přízemní vegetací. To jsou zahrady, parky, nebo lužní louky. Jeho obvyklá délka je 30 cm, ale není výjimkou, když narazíte na dlouhého až 45 cm. Zbarvení je zpravidla hnědě, s jedním, dvěma nebo třemi tmavými pruhy. Samice mají modročerné břicho, samci spíš šedé se žlutou kresbou. Někteří mají spíše barvu do žluta, jiní přecházejí až do červenavého odstínu mědi. Nemá moc rád teplo, objevuje se spíš kvečeru, nebo po teplých deštích, kdy pátrá po kořisti. Většinou se jím stávají opuštěné nory hlodavců. Samice má 10 – 15 mláďat, někdy až 26. Ta přicházejí na svět v blanitých obalech. Potravou jsou žížaly, slimáci, larvy a červi.  V Čechách je nejvíce známý jeho poddruh slepýš křehký severní. Nepřáteli jsou lišky, divoká prasata, ježci a kuny. Z ptáků si na nich smlsnou volavky, čápi, ale i dravci a většina krkavcovitých. Mláďata bývají obětí zmijí a ropuch.


Plazi v České republice
4.2 (84%)5

About amos-ova.cz